Bilgilendirici Sağlık

Burun Estetiği

Burun Estetiği

Burun Estetiği ameliyatı; kıkırdak ve kemik yapısını değiştirerek burnun şeklini değiştirmektir. Bazen burnun daha güzel görünmesi için kemik ve kıkırdakların kesilmesi, bazen de eksik kısımların doldurularak yeniden şekillendirilmesi gerekir.

Rinoplasti yani burun estetik ameliyatının plastik cerrahide en zor ve bilinmeyen ameliyat olduğunu düşünmek çok doğru olur.

Estetik Estetiği Burun Ameliyatı Neden Zordur?

Burun kapalı bir kutu gibi olduğu için burun estetiği zordur ve bu kutunun sadece bir tarafının ameliyat edilmesi gerekir. Burnun yapısını oluşturan kemikler ve kıkırdaklar birbirinden bağımsız olarak var olmalarına rağmen bir bütün olarak var olurlar ve iyileşme döneminde farklı davranabilirler bu yüzden bu ameliyat hakkında pek çok bilinmeyen vardır.Bu yüzden revizyonların yapıldığı plastik cerrahi budur veya ikinci düzeltici ameliyatlar en sık gerçekleştirilir. Birinci sınıf cerrahların her 10 vakada bir revizyon yapması normaldir.

Diğer yandan burun ameliyatı iyi yapıldığında çok iyi sonuçlar verir. 

Burun Estetiği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun ameliyatı açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir:

  • Kapalı teknikte tüm kesiler burun içinden yapılır. Cerrah operasyonu tamamlamak için içeriden çalışır.
  • Açık teknikte burun ucunun açılması için burun ucunda 3-4 mm’lik bir kesi yapılır.

İki teknik arasındaki fark, cerrahın cerrahi yeterliliği ile ilgilidir. Kapalı burun tekniği, şişe ameliyatına benzer. Şişeden bir şey çıkarmayı planlıyorsanız sorun değil, ancak dahili bir model oluşturuyorsanız dikkatli olun. Açık yöntemde cerrah, burnun ön üçte ikisindeki yapıları görüntüler. Bu prosedürü uygulayan doktorlar sürekli olarak hangi tekniğin daha iyi olduğunu tartışıyorlar ve bir karar alınmıyor.

Yukarıdaki anlatımdan da anlayacağınız üzere ben daha çok açık tekniği tercih ediyorum. Bunun ana nedeni, kör ve acımasız iyi çalışmaların iyi sonuçlar doğuramamasıdır.Açık tekniklerle düşünülemez değişikliklerin mümkün olduğu tartışılmaz. Laparatomi sonrası tekrar ameliyat olma ihtimalinin azaldığını düşünüyorum.

Açık tekniğin en büyük handikapı burun ucundaki izdir. Ancak bu iz çoğunlukla belirsizdir ve iyi yapılan bir ameliyattan sonra burun altında kalır. Birçok hasta ameliyattan sonra bu izi unutur. Ancak bunu doktorunuzla konuşun ve ona güvenin. Her cerrah en iyi sonuca ulaşmak için bildiğini ve en iyi olduğuna inandığını kullanır. Yukarıdakiler sadece benim kişisel görüşümdür.

Çok Kötü Ameliyatlar Görüyorum, Ben de mi Öyle Olacağım?

Önden bakıldığında burun delikleri görünen, doğal olmayan ve çok küçük “mühendislik ürünü burunlar” görüyorum. Unutmayın, ameliyatın sonucu tamamen cerrahın tekniğine, becerisine ve ne yapmak istediğine bağlıdır. Sadece burnunuzu küçültür ve kalkık bir burun şekline sahip olursanız, doğal olmayan sonuçlar alırsınız. Modern teknoloji neredeyse hiçbir şeyi kaldırmaz, sadece dokunun pozisyonunu, pozisyonunu ve şeklini değiştirir.

Bu çizimi incelemek, en yaygın estetik kusurlardan birini ortaya çıkarır. Bu, eski tekniklerde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Daha önce, burun geri çekilmişti ve burnu yukarıda tutmak için başlangıç ​​noktası mümkün olduğunca alçak seçiliyordu. Bu, yükseltilmiş bir burun yanılsaması yaratır, ancak doğal bir sonuç vermez. Burun olması gerektiği yerden, kabaca gözbebeği seviyesinde başlamalı ve ona göre genel bir şekil vermelidir.

Burun Estetiğinden Sonra Nasıl Bir Burnum Olacağını Nasıl Görebilirim?

Bunun için bir bilgisayar programı mevcuttur. Doktorunuz muhtemelen bu konuda size bir fikir verecektir. Ancak bu programlar gerçek operasyonel planlama ve ölçümleri gerçekleştiremez, sadece kabaca bir genel bakış verebilirler. Doktorunuz daha yeni ölçüm tabanlı teknolojilerden birini kullanıyorsa, doktorunuz görüntülerinizi ölçmek isteyecektir. Bunu yapmak için, fotoğrafı çekerken elinizde bir cetvel tutun ve buna göre ölçün veya görüntüyü orijinal boyutunda yazdırın.

Komplikasyonlar ve Çıkabilecek Sorunlar Nelerdir?

Herhangi bir rinoplasti prosedüründe kanama riski artabilir. Özellikle gerektiğinde burun tıkanıklığını gidermek için estetik olmayan burun ameliyatı yapıldığında gereksiz kanama potansiyeli yüksektir. Burunda orta büyüklükte kan damarı içeren organ. Ancak bu tip kanamalar genellikle tehlikeli boyutlara ulaşmaz ve basit bir tamponla durdurulabilir. Ameliyattan sonra hava yollarında yapışıklık adı verilen yapışıklıklar oluşabilir ve bu da nefes almayı ameliyat öncesine göre daha zor hale getirir. Genellikle kolayca tedavi edilir, ancak ikinci bir ameliyat gerektirebilir.

Çok nadir olarak burnun merkezini oluşturan “nazal septum” adı verilen yapı delinir. Genellikle bir sorun olmaz, ancak nadir durumlarda solunum sesleri duyabilirsiniz. Tedavisi zordur ve tekrar ameliyat gerekir.

Burun enfeksiyonu neredeyse imkansızdır. Bu oldukça vaskülarize organ, iltihaplanmaya karşı oldukça dirençlidir. Bu ameliyattan sonra enfeksiyon oluşursa tıp literatürüne girebilirsiniz.

Ancak bu ameliyattan sonra burnun şeklinde estetik sorunlar, şekil bozuklukları veya beğenmemeler olması kimseyi şaşırtmaz.

Burun Estetiği Sık Sorulan Sorular Nelerdir?

  • Bu ameliyat plastik cerrah mı yoksa Kulak Burun Boğaz (KBB) tarafından mı yapılmalı?

Doktorunuz plastik cerrah veya kulak burun boğaz uzmanı olabilir. Ancak bunun bir “bu kemiği alıp yapalım” ameliyatı olmadığını unutmayın. Bu tür rötuşları iyi niyetle düzeltmek çok zor olabilir. Her şeyi doktorunuzla ayrıntılı olarak tartışın.

  • Bu ameliyat lokal anestezi ile yapılabilir mi?

Normalde gerekli olan kemiğe yönelik prosedürler gerektiğinde lokal anestezi uygun değildir. Genel anestezi gerektiren bir ameliyattır.

  • Tampon koymak şart mı? 

Tampon yerleştirmeye gerek yok. Aslında birçok ameliyattan sonra tampon takılmasına gerek kalmaz. Tamponlar sadece burun üzerinde ciddi bir çalışma yapılmışsa gereklidir. Modern tamponlar artık bir zamanlar olduğu gibi sonsuz metreler değil.

  • Rinoplastide amaç burnu küçültmek ve “kemik almak” mıdır? 

Bu sorunun cevabı açıkça hayır. Bu ameliyatın amacı buruna istenilen şekli vermektir. Popüler inanışın aksine, bu genellikle burnu küçültmek yerine büyüterek yapılır. Kıkırdak çoğunlukla), tabii ki çıkarılır, ancak bu tip burunların çoğu aslında uçta düşüktür ve alay edilmesi gerekir. Benzer şekilde, birçok burun ucu daha kalın görünür, ancak asıl sorun şeklidir ve onu küçültmek veya inceltmek sadece sorunu daha da kötüleştirir.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası Sizi Neler Bekliyor?

Küçük ve orta ölçekli ortopedik cerrahi. Ameliyat sırasında bayılma kaçınılmazdır. Lokal anestezi altında ameliyat yapılması önerilmez. Ameliyatın hastanede yapılması gerekiyor, tam teşekküllü olması gerekmiyor, yoğun bakım ünitesi olması gerekmiyor. Uygulama koşullarında, bu işlem önerilmez. Doktorunuz plastik cerrah veya kulak burun boğaz uzmanı olabilir. Ben yine de bir estetik cerrah tarafından ameliyat olmanızı tavsiye ederim ama bu ameliyatı çok iyi yapan bazı kulak burun boğaz uzmanlarını tanıyorum, unutmayın bu bir ameliyat değildir.

Her şeyi doktorunuzla ayrıntılı olarak tartışın. Ameliyattan sonra burnunuzda bir alçı olacak. Ayrıca burnunuza tampon sıkışmış olabilir. Yeni nesil tamponu çekmek artık daha yumuşak. Arkadaşınızın kilometrelerce yol aldığı tamponlar geçmişte kaldı diyebiliriz. İlk geceniz nispeten zor olacak. Tampon olmadan burnumdan nefes almakta zorlanıyorum, başım ağrıyor, sürekli buz uygulamak zorunda kalıyorum ve uyuyamıyorum. Ama ertesi sabah kendimi çok daha iyi hissediyorum. Şişliğin ne kadar şiddetli olacağı cerrahi işleme, vücudunuza ve tabii ki doktorunuza bağlıdır.

İlk 24 saatte burun ucunda hafif bir sızıntı vardır. Bu da normal. Kan pıhtıları kusarsanız, korkmayın. Bazı hastalar ameliyat sırasında kan yutabilir, bu da ameliyattan sonra kusmaya neden olabilir, lütfen doktorunuza bildirin. İkinci günden sonra sinemaya gitmek de dahil olmak üzere normal hayatınıza dönebilirsiniz. Yamayı çıkardıktan sonra, şişliğin daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için burnunuza ince bir yama uygulayın.