Bilgilendirici

 Araba Neden Takla Atar?

Arabaların takla atarak yaptığı kazalar, emniyet kemeri takılı değilse ölüm riski en yüksek kazalardan biridir. Hem maddi kayıplara, hem de can kayıplarına neden olan bu kazalardan korunmak için Araba Neden Takla Atar başlığını iyice araştırarak bu tarz kazaların önüne geçmeliyiz. Takla atacağını anlayabileceğiniz bir anda iseniz nasıl önlem alabileceğinizi bilmek için gerekli ve yeterli araştırmalar yapmalısınız. 

 Araba Neden Takla Atar?

 Arabalar düz bir yolda normal bir hız limitinde giderken takla atma ihtimalleri düşüktür. Diğer kaza türlerine göre takla atarak yapılan kazalar birçok nedene bağlıdır. Takla atma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz; yolun durumu, arabanın teknolojisi, hava durumu, sürücü ve çevre gibi faktörler arabanın takla atmasına sebep olur. Bazı faktörleri engelleyemeyebiliriz ama bu faktörleri göz önünde bulundurarak emniyetli ve dikkatli olmalıyız. 

 Araba, Dengesiz bir zeminde giderken yani sağ tekerleklerin biraz aşağıda, sol tekerleklerin yukarıda kaldığı bir zeminde gidiyorsa ağırlık merkezini koruyamayan araç devrilebilir. Bu tür kazalar genelde yerden yüksek ve uzun araçlarda yaşanma ihtimali daha yüksektir.

 Keskin dönüşler ve dengesiz yüklerde arabanın takla atma ihtimalini arttırır. Virajdan dönerken hızınızı kontrol edemez ve keskin bir şekilde dönüş yaparsanız merkezkaç kuvvetini hissedersiniz ve savrulan aracın direksiyon hakimiyetini koruyamadan ne olduğunu anlayamadan aracınız takla atar.

 Dengesiz yük yüklenen araçlarda yokuş aşağı giderken, hız yaparken ve ani frene basılırsa aracın takla atma ihtimali çok yüksektir. 

 Yağışlı havalarda yolun sürtünme kuvveti azalır ve yolda kaygan bir zemin oluşur. Yağışlı havalarda görüş problemleri de olduğu için arabanın takla atma ihtimali vardır, arabanın takla atmaması için hızımızı düşürmeli ve ani frenden kaçınmalıyız.

 Ani frende ıslak zeminlerde ve yokuş aşağı gidiliyorsa lastikleriniz kilitlenebilir ve aracınızın takla atma ihtimali artar. Freni kontrollü kullanmalı bir anda sonuna kadar basıp lastiklerin kilitlenmesine sebebiyet vermemeliyiz.

 Araca bağlı takla atma nedenleri olarak lastikler çok etkendir. Lastik bakım ve onarımlarınızı düzenli yapmıyorsanız hiç fark etmeden aracınızın takla atmasına sebebiyet verebilirsiniz. Lastikler çok aşınmış olabilir, bijonların iyi sıkılmamış olması veya zamanla gevşemesi neden olurken bijonların fazla sıkılması da çatlama gibi nedenler olacağı için lastiğin kopmasına ve arabanın takla atmasına neden olur. İki araba çarpışırsa ve bu iki aracın hacim ve kütleleri de birbirinden farklıysa arabanın takla atmasına neden olabilir.

 Engebeli ve dağ yollarında giderken yolun düzensiz olması ve ani direksiyon çevirmesi ile arabanın takla atmasına neden olabilirsiniz. Bu tür yollardan giderken hız limitinizi korumalısınız. Direksiyon hakimiyetini koruyarak yolda ilerlemelisiniz.

arabalar neden takla atar

 Trafik Kurallarına Uyulmalı

 Yolda giderken temkinli gitmeli ve karayolları genel müdürlüğü tarafında koyulan bütün kurallara uymalısınız. Yolda giderken uymadığınız her kural kendinizi değil sizinle aynı yolu paylaşan diğer vatandaşlarında can ve mal güvenliğini riske atar. Emniyet kemerinizi de mutlaka takınız. 

Daha fazla bilgilendirici blog yazıları için tıklayın