Bilgilendirici

2023 yılı trafik cezaları

2023 Yılında Uygulanacak Trafik Cezaları

1 Ocak 2023 yılında uygulanmaya başlayacak yeni trafik cezaları belli oldu. Trafikte kural ihlalini engellemek adına verilen ceza miktarları resmi gazetede yayınlandı. Alkollü araç kullanma, kemer takmama, hız sınırı aşımı, kırmızı ışık ihlali gibi kural dışı davranan vatandaşlara uygulanacak ceza yüzde yüz üzerinde bir artış gösterdi.

Yeni Trafik Cezaları Ne Kadar Oldu?

2022 Ekim ayı enflasyon oranı doğrultusunda belirlenen yeni trafik cezaları listesi içindeki en yüksek ceza bedeli; drift atmak, zararlı madde alarak araç kullanmak ve sahte plaka takmak olarak açıklandı.

Drift Atmanın Cezası

Drift atmanın cezası 20 bin 342 TL olarak belirlendi.

Zararlı madde etkisindeyken araç kullanmanın cezası

Zararlı madde etkisindeyken araç kullanmanın cezası 20 bin 977 TL olarak belirlendi

Sahte plaka ile yola çıkmanın cezası

Sahte plaka ile yola çıkmanın cezası 20 bin 302 TL olarak belirlendi.

Plakasız araç kullanmak

Plakasız araç kullanmak ise 5 bin 154 TL olarak belirlendi.

 Sürücülerin trafikte başka insanların olduğu gibi kendi hayatını da tehlikeye sokacak kırmızı ışık ihlali 952 TL’ye, ehliyetsiz araç kullanmak 8 bin 190 TL’ye, seyir halinde telefonla konuşmak 952 TL’ye, emniyet kemeri takmamak 436 TL’ye yükseltilerek yeni ceza bedeli olarak uygulanacak.

Trafik kurallarına uyulması için hazırlanan caydırıcı niteliği olması için belirlenen yeni trafik cezaları kapsamında alkollü araç kullanmanın cezası 4 bin 64 TL olarak belirlendi. Bu tutar ilk yakalanma için geçerli. İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalanmanın cezası ise 5 bin 96 TL’ye çıkarıldı. Alkol testine itiraz eden sürücüler 8 bin 551 TL ceza ödeyecek. 

Aracın trafiğe uygunluğunun denetimi olan araç muayene belli aralıklarla yapılmalıdır. Bu muayene olmayan araç ile trafiğe çıkmanın cezası 952 TL olacak. Hatalı sollama 952 TL, şerit ihlali 642 TL, çakar ve siren kullanmak 4 bin 64 TL ceza bedeli olarak belirlendi.  

Hız sınırını yüzde 10 ile yüzde 30 oranında aşmak 952 TL, yüzde 30 ile yüzde 50 oranında aşmak 1.972 TL, yüzde 50 üzerinde aşmak ise 4 bin 64 TL olarak düzenlendi. Plaka kullanımına ilişkin yönetmeliğe aykırı bir durumda aynı zamanda plakanın okunmasını engelleyecek şekilde değişikliklerin yapılmasında ise ödenecek ceza bedeli 1.671 TL’ye çıkarıldı.

Engelli vatandaşlar için ayrılan park yerlerine park etmenin cezası 873 TL olacak şekilde düzenlendi.

Trafik Cezası Ödeme

Yeni trafik cezaları

1 Ocak 2023 yılı itibariyle uygulanmaya başlayacak. Kesilen trafik cezaları; tebliğ tarihi baz alınarak on beş gün içinde ödendiği takdirde yüzde yirmi beş oranında indirim uygulanacak. Trafik cezalarını ödemek için anlaşmaları bankalar, PTT şubeleri ve vergi dairelerinden yararlanılacağı gibi online olarak da ödeme yapmak mümkün. İnternet bankacılığı ve interaktif vergi dairesi sistemi üzerinden ödeme işlemleri kolayca yapılmaktadır. 30 gün içinde ödenmeyen trafik cezalarına her ay için yüzde beş oranda faiz uygulanır.

 

Tüm Yazıları Okumak İçin Tıklayın >