Sağlık

TER KOKUSU NEDEN OLUR

İnsan vücudunda ter bezleri bulunmaktadır. Ter bezleri koltuk altlarında, üreme organlarında ve göğüs çevresindedir. Dolayısıyla bu bölgelerde terleme çok daha fazla olur. Her bölgenin de terleme tipi yani ter kokusu da farklı olacaktır. Özellikle ergenlik döneminde terde yağ üretimi ileri seviyede olduğundan kokusu da ağır olur.

Terlemenin Nedenleri

Terleme vücudun ısı dengesinin sağlanması için bir bakıma gerçekleştirdiği bir eylemdir. Terleme esnasında vücuttan zararlı olan maddeler dışarı atılır. Terleme durumları aktivitelerde, hormonal değişikliklerde, duygusal değişimlerde sıklıkla yaşanır. Bunun dışında tüketilen gıdalar nedeniyle bile terlemeler oluşabilir.

Tüketilen Gıdalar

Ortamın Isı Durumu 

Vücudun yağ düzeyi 

Ter bezleri sayesinde vücut dışına atılan sıvı olarak adlandırılan ter vücut sıcaklığını koruma amaçlıdır. Terleme sayesinde bakteriyel anlamda bir temizlik sağlanır. Kilo korunmasında yardımcıdır. Kaliteli bir uyku uyunur. Hastalıklara karşı savunmalıdır. Özellikle yaz ayları terlemenin çok daha fazla yaşandığı bir dönemdir. Genetik durum, tüketilen yiyecekler, alınan ilaçlar, duygusal değişiklikler, menopoz dönemi, enfeksiyon hali, diyabet hastalığı terlemenin neden olduğu durumlardır.

Terlemeyi Engellemeyi Sağlayan Durumlar

Terlemek ve beraberinde ağır koku durumu, kişinin sosyal ve özel hayatında rahatsız edici bir hale sokabilmektedir. Bu nedenle de yapılması gereken ilk şey kişisel olarak hijyene dikkat edilmelidir. Vücutta nemli olan her bölge bakteri oluşumuna açık demektir. Bu da kötü kokulara neden olur.

*Düzenli Banyo Yapılması

Terle baş etmede en etkili yoldur. Özellikle kullanılan antibakteriyel ürünler sayesinde ter kokusu engellenir.

*Kıyafet seçimine dikkat edilmesi

Terlemeyi arttırıcı sentetik kıyafetler yerine pamuksu tercih edilmelidir. Böylelikle koku oluşumu ortadan kalkar.

*Bol su tüketilmesi

Ter kaybı sırasında vücut su kaybeder. Daha fazla su tüketerek bu kayıp giderilmiş olunur.

*Beslenme şekline dikkat etmek 

Baharatlı, soğan, sarımsak gibi ürünler ter kokusunu arttırıcı özelliktedir. Fazla alkol tüketimi de terlemeyi arttırır.

*Stresin Artması 

Stresin artması hormonal bir değişikliktir. Bu da dengeyi bozar ve aşırı terlemeye neden olur.

Terlemek doğal ve fizyolojik bir durumdur. Ancak olay aşırı boyutlara vardığında sosyal hayatta olumsuz etkilenmeye başlar. Yaşam kalitesini gittikçe düşüren bu durum kişinin özel hayatında, iş ortamında da olumsuz etkileriyle kendini gösterir. Bu noktada terlemenin mutlaka nedenleri araştırılmalıdır. Kilolu olma durumu, diyabet hastalığı, sigara ve alkol kullanımı , kalp hastalıkları, menopoz, gebelik nedenler arasında olabilir.

Terlemeyi önleyici en etkili yöntem Botoks olarak bilinmektedir. Botoks sayesinde ter bezinden salgılanma engellenmiş olur. Özellikle avuç içleri, koltuk altları, ayak altları en çok terleyen bölgelerdir. Botoks bu bölgelerde son derece etkilidir.

Daha fazla sağlık blog yazıları için tıklayın