Metaverse ve Koin

Kripto Para Madenciliği Nedir Ve Nasıl Yapılır

Kripto Para Madenciliği Nedir Ve Nasıl Yapılır

Kripto para madenciliği, birçok yönden geleneksel madenciliğe benzer şekilde tasarlanmıştır. Sanal madencilik olarak da adlandırılır. Kripto para sahipliğini ve işlemlerini takip eden, Ayrıca bununla da yetinmeyip yeni kripto paralar yaratan bir bilgisayar işlemi sürecidir. Kripto para madenciliği  büyük ölçüde enerji gerektirir ve güzel bir kazanç potansiyeline sahiptir.

Kripto para madencilerine yeni oluşturulan dijital para birimi ile ödeme yapılır. Birçok kripto para madencisi, özel madencilik donanımı kullanır ve madencilik havuzlarına katılır. Kripto para madenciliği, kazançlı olması için düşük maliyetli bir enerji kaynağına erişim gerektiren, bu enerjiyi de oldukça yoğun kullanan bir işlemdir.

Kripto para madenciliği, fazlaca karmaşık bir bilgi işlem sürecidir. Bunun sebebi, güvenli bir şifreleme sistemi yaratmak için fazlaca karmaşık bilgisayar kodunu kullanmasıdır. Hükümetler ve casuslar tarafından kullanılan gizli kodlara benzer şekilde, madencilik için kullanılan kriptografi,  Kripto para üretir, işlemlerini kolaylaştırır ve bu kripto para biriminin varlık sahipliğini izler. Kripto para madenciliği, blockchain (blok zinciri) adı verilen bir veritabanını destekler.

Madencilik İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Kripto para madencileri, kazma ve kürek sahibi insanlar değil, daha çok karmaşık bilgi işlem ekipmanı sahipleridir. Kripto para madencileri, kripto para işlemlerini ilk doğrulayan ve aynı  kripto para ile ödenen ödülleri kazanan ilk kişi olmak için rekabet eder. Kripto para madencilerinin ilk olarak madencilik için özelleştirilmiş güçlü bir bilgisayar donanımına yatırım yapması gerekiyor ve genellikle düşük maliyetli bir enerji kaynağına erişim gerektiriyor. Gerekli bilgi işlem gücü ve enerji kullanımı nedeniyle herkes kripto para madenciliği yapabilir fakat kâr etmek oldukça zordur.

Rakip madenciler, zorlu matematiksel işlevleri tamamlayarak, kripto para işlemlerini yerine getirmek için yarışırlar. Bir madencinin hash oranı, bilgisayar konfigürasyonlarının matematiksel denklemleri çözebildiği hızdır. Bu madencilik protokolüne iş kanıtı denir, çünkü karmaşık bir denklemi çözme “işini” yaptığını kanıtlayan ilk madenci, en yeni kripto para işlem bloğunu kazmaya hak kazanır.

Bir madenci, işlem bloğunu başarılı bir şekilde doğruladıktan sonra, blok diğer tüm madencilere ve kripto para blok zincirinin tam bir kopyası ile diğer herhangi bir cihaza dağıtılır. Dünya çapındaki birçok bilgisayar, blok zincirinin aynı kopyalarını saklayarak, hacklenmesi veya çarpıtılması neredeyse imkansız olan güvenilir, doğrulanmış bir geçmişin oluşturulmasını ve sürdürülmesini sağlar.

Kripto Para Madenciliği Nedir Ve Nasıl Yapılır

Kripto Para Madenciliği Yapmak İçin Ne Gerekir?

Kendi başınıza kripto para madenciliği yapmakla ilgileniyorsanız ve kar elde etmek istiyorsanız, büyük olasılıkla özel madencilik donanımına ihtiyacınız vardır. Bir ekran kartı (GPU) veya tümleşik devre (ASIC) ile madencilik genellikle en etkili olanıdır. Ancak dizüstü bilgisayarınız veya masaüstü bilgisayarınız (temel işlevlerini yerine getirmek için bir merkezi işlem birimi yongasına dayanan) da kullanılabilir.

Pahalı donanıma ek olarak, internet bant genişliği kullanılabilirliğini ve yerel güç maliyetlerinizi de göz önünde bulundurmalısınız. Kripto para madenciliği büyük miktarda elektrik kullanır. Kâr etmek için, çatınızdaki düşük maliyetli güce veya belki de güneş panelleri seviyesine erişmeniz gerekir. Sınırsız internet sağlayan bir servis sağlayıcısıyla anlaşmak her zaman daha faydalıdır.

Bazı kripto para madencileri, madencilik havuzları oluşturmak için diğer madencilerle iş birliği yapar. Birlikte çalışan madenci gruplarının yüksek kazanç sağlama şansları daha yüksektir ve kârlarını kendi aralarında paylaşırlar. Bu havuzun üyeleri, üyelik için ücret ödemektedirler.

Kripto Para Madenciliğine Başlamak İçin Şartlar Nedir?

Kripto para madenciliği basit bir iş gibi gözükebilir ama değildir. Orta ve üstü bilgisayar becerilerine sahip herkes muhtemelen bu işte başarılı olabilir.

İlk adımınız, Kripto para madenciliği yapmak için kullanacağınız donanımı seçmek. Hatrı sayılır miktarda kullanıcı, bu işlemin nasıl bir şey olduğunu keşfetmek, fikir edinmek ve risklerden korunmak için eski bir bilgisayarla başlar. Kâr elde etmek istiyorsanız minimum gereksinimler, Ekren Kartı( GPU) veya uygulamaya özel tümleşik devre (ASIC), saniyede en az 50 kilobaytlık yüksek hızlı internet bağlantısı ve ayrıca veri yükleme ve indirmelerinde herhangi bir kısıtlama olmamasını içerir. Madencilik düğümleri, yüklemeler için genellikle ayda 200 gigabayta kadar ve veri indirmeleri için ayda yaklaşık 20 gigabayta kadar veri kullanır.

Ardından, kendi başınıza madencilik yapmak ve diğer madenciler ile ekip kurmak arasında karar verebilirsiniz. Solo madenciliğin sürekli olarak karlı olma olasılığı daha düşük olduğundan, birçok kişi daha öngörülebilir kripto kazançları için bir madencilik havuzuna katılıyor.

Bir sonraki işlem kripto madenciliği için gereken kendine özgü yazılımı kurmaktır. Donanımınıza, işletim sisteminize ve diğer faktörlere bağlı olarak farklı madencilik uygulamaları arasından seçim yapabilirsiniz. Ayrıca madencilik kurulumunuzu bir cüzdana bağlamanız gerekir. Madenciler, kazançlarını toplamak için kripto cüzdanlarını kullanır.

Madencilik teçhizatınız tamamen yapılandırıldıktan sonra madenciliği başlatmak için düğmeye tıklayabilirsiniz. Ardından arkanıza yaslanın ve kripto para kazanmak için bilgisayarınızın nasıl çalıştığını izleyin. Madencilik işlemlerinin işlevsel olarak başarılı olması için genellikle günde en az altı saat çalışması gerekir. Fakat siz, madencilik teçhizatınızın her zaman çalışmasına izin verebilirsiniz. Bu şekilde madencilikten ödül kazanma olasılığınızı artırmış olursunuz.

Madencilik İşlemi Takip Edilmeli Mi?

Kas gücü gerektirmeyen pasif bir iş olsa da, Madencilik tamamen kur ve unut şeklinde yapılmamalıdır. İşleminizin mümkün olduğunca verimli bir performans sağlaması için madencilik teçhizatınızın enerji kullanımını izlemeniz her zaman sizin için daha iyidir. Bazen küçük yapılandırma değişiklikleri kazancınızı önemli ölçüde yükseltebilir.

Bitcoin Madenciliğinin Riskleri ve Sınırlamaları

Elektrik Kullanımı

Madencileri, düğümleri ve kripto para kullanıcılarını içeren kripto para ağı, birçok ülkeden daha fazla enerji tüketiyor. 18 Kasım 2021 itibariyle, Bitcoin ağı yılda 120,5 TWh (bu terawatt-saat) elektrik tüketiyor, bu da Bitcoin’in tek başına Pakistan ve Hollanda gibi ülkelerden daha fazla ve Arjantin’den biraz daha az elektrik kullandığı anlamına geliyor. Ayrıca Bitcoin gibi büyük kripto para birimleri için madencilik yapmak daha fazla enerji gerektirir çünkü kripto para büyüdükçe rekabet artar.

Bant Genişliği Kullanımı

Kripto para madencileri sürekli olarak veri indirir ve yükler. Kullanılan her megabayt veya gigabayt için ödeme yapmanız gerekiyorsa veya çoğu cep telefonu planına benzer şekilde veri sınırlarıyla karşılaşırsanız, izin verilenden daha fazla veri kullanabilir, internet bağlantınızı kesebilir veya ek ücretler ödeyebilirsiniz. İnternet sağlayıcınız ile zarar görmeyeceğiniz bir paket için anlaşma yapabilirsiniz.

Donanım Hasarı

Kripto para madenciliği, bilgisayar donanım birimleri için oldukça yoğun bir işlemdir. Madencilik sisteminiz doğru kurulmuşsa, normal kabul edilebilecek aşınma ve yıpranmanın dışındaki ciddi donanım hasarları konusunda endişelenmenize gerek yok. Ancak yanlış donanımı seçmek veya yetersiz havalandırma kullanılan bir madencilik yapılandırması çalıştırmak makinenizi aşırı ısıtabilir ve zarar verebilir.

Coğrafi Sınırlamalar

Kripto para ve madenciliği her yerde yasal değildir. Örneğin Çin, 2021’de tüm kripto para faaliyetlerini yasakladı. Yaşadığınız veya bir madencilik alanı kurmayı düşündüğünüz bölgedeki Bitcoin ve diğer kripto para birimleriyle ilgili kuralları ve düzenlemeleri anladığınızdan emin olun.

Kripto Para Madenciliği Neyi Sağlar?

Kripto para madenciliği, kripto paraların hayatta kalabilmesi için gereklidir. Madenciler, işlemleri doğrulama, varlık sahipliğini takip etme ve kripto para ağının  güvenli kalmasını sağlama gibi hayati önem taşıyan işleri yaparlar. Madenciliği planlamıyor olsanız bile kripto para kullanıcılarının, kripto para madenciliğinin nasıl çalıştığını ve arkasındaki temelleri anlaması faydalıdır.

 

Tüm Metaverse ve Koin yazıları için tıklayın >