Bilgilendirici İş ve Kariyer

E-ihracat Nedir, Avantajları Nelerdir?

E-ihracat Nedir, Avantajları Nelerdir? E-ihracat Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

E- ihracat nedir sorusu internet kullanımının hayatımızın hemen her noktasında yer edinmesiyle küresel ölçekte önem kazandı. Dünyanın farklı bölgelerindeki insanlara ulaşmanın kolaylaşması ve internet alışverişlerinin tercih edilir oluşu bu yöntemi popüler hale getirdi. Peki işletmelerin uluslararası pazarda satış yapmasını sağlayan e- ihracat nedir? E- ihracat ile neler yapılabilir? E- ihracat stratejisi nasıl oluşturulur?

E-ihracat Nedir?

E- ihracat; internet üzerinden çevrimiçi olarak yabancı ülkelere mal ya da hizmet satma işlemidir. Firmaların satış kapasitesini arttırmasını ve küreselleşmesini kolaylaştırmaktadır. Klasik ihracattan farklı olarak şirketin fiziksel varlık kurmaya ihtiyaç duymadan satış yapmasına olanak sağlar. Bu sayede dünyanın dört bir yanında müşterilere ulaşmaya, yeni pazarlarda yer alarak satış hacmini genişletmeye olanak tanır. 

E-ihracat ile Neler Yapılabilir?

Ticari bir dijital çözüm olan e- ihracat, çeşitli platformlardan pazar yerlerine ulaşarak online satış sağlar. Dolayısıyla e- ihracat ile neler yapılabilir sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Bu yanıtlardan bazıları şunlardır:

  • Firmanın küresel pazarlarda tanınırlığını arttırmak için şirket hakkında bilgiler verilebilir. Markanın geçmişi, vizyonu, firma çalışanları, konumu gibi bilgiler verilerek bilinirlik sağlanır.
  • Satışı yapılan ürün ya da hizmetlerin özellikleri, kullanıcı yorumları ve müşteri referansları gibi bilgiler çeşitli tekniklerle sunulabilir. Kullanılan resim, video, açıklama gibi sunum yöntemleri ile ürün daha cazip hale getirilebilir.
  • Uluslararası müşteri desteği sağlamak için e- posta yolunu kullanabilir ya da web sitesine sık sorulan sorular bölümü ekleyebilirsiniz. Böylelikle zamandan ve bütçeden tasarruf edilebilir.
  • E- ihracatta dünyanın farklı yerlerindeki müşterilerle iletişime geçmek kolaydır. E-posta aracılığıyla müşteri sorularını anında yanıtlanabilir, kampanya ve koşullardan bahsedilebilir. Tedarik aşamasında stok ve sevkiyat durumu mail yoluyla müşteriyle paylaşılabilmektedir.
  • Mail yoluyla potansiyel müşterilere kampanya ve fiyat teklifleri sunulabilir.
  • Farklı ülkelerdeki pazarlar için web sitesinde dil ve para birimine göre özelleştirilmiş bağlantılar oluşturabilirsiniz. Potansiyel müşterilerin konumuna göre web sitesinin özelleşmesi ile fiyat teklifleri, ürün sunumları daha kolay görüntülenebilir.

E-ihracat Stratejisi Nasıl Oluşturulur?

E- ihracat yapmaya başlamak için uygun stratejiyi belirleyerek hareket etmek gerekir. Başarıyı sağlamak için beklenti ve koşullar göz önünde bulundurularak somut adımlar gerekir. Uluslararası piyasalarda genişleme stratejisi belirlerken göz önünde bulundurulması gereken birkaç önemli aşama vardır:

  • Kaynakların ve Potansiyelin Belirlenmesi

E- ihracat yapmaya başlamak isteyenler için yapılması gerekenlerin başında kaynakların ve potansiyelin belirlenmesi gelir. Bu kaynaklar yalnızca bütçe olarak düşünülmemelidir. Gelişime açık bir ekip, gerekli donanımlar ve pazarlama stratejilerinin belirlenmesi de başlangıç aşamasında büyük önem taşır. Tüm bunları değerlendirilerek planlaması e- ihracat stratejisinin oluşmasında yol gösterici olacaktır.

  • Genişleme Hedefinin Belirlenmesi

Genişleme hedefinin belirlenmesi ile atılacak adımların başarılı ve gerçekçi olması sağlanır. Hangi pazarlarda yer alınmak istendiği ve bu pazarlardaki ürün arzı değerlendirilerek planlama yapılmalıdır. Söz konusu pazarın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak ihtiyaçları ve genişleme ölçeğini belirlemek gerekir.

  • Uluslararası Pazar Araştırması

Genişleme hedefi ve satış yapılmak istenen bölgeler belirlendikten sonra ürün arzı göz önünde bulundurularak uluslararası pazar araştırması yapmak gerekir. Bölgedeki rakipler incelenerek faaliyetleri ve müşteri ilgisi incelenmelidir. Ülkede halihazırda hizmet veren rakiplerin araştırması yapılarak pazar keşfedilmeye başlanabilir. Arama etkinlikleri ile müşterilerin ilgi duyduğu ürün ve hizmetler incelenebilir. 

  • Yerel Bir Strateji Oluşturma

E- ihracatta satış yapılacak ülkenin yerel kültürüne dikkat etmek gerekir. Gerekli araştırmaların yapılmasıyla kültüre uygun pazarlama, satış ve tasarımlar yapılmalıdır.

 Yerel bir strateji oluşturma ile bölgede potansiyel müşterilere ulaşmak kolaylaşır. Web sitesinin ve uygulamaların dili bölgeye göre çevirmek gerekir. Bu tür yerelleştirme faaliyetleri ile hitap edilen kesime göre optimizasyon sağlanır ve satış önündeki engellerin sayısı azaltılmış olur.

  • Teknik Detayların Ve Yasaların Araştırılması

Yurtdışı pazarlara açılırken bölgedeki vergi politikaları, lojistik, özel düzenlemeler gibi teknik detayların ve yasaların araştırılması gerekir. Marka imajının zedelenmemesi ve bölgede ticaret yapabilmek için ülkedeki yerel kurallara uyulmalıdır.

6. Siparişlerin Gönderimi

Farklı ülkelere satışı yapılan ürünlerin nakliye ve gümrük işlemleri başlangıçta karışık gelebilir. Bu işlemi kolaylaştırmak için uluslararası nakliye şirketleriyle çalışarak siparişleri müşteriye ulaştırmak mümkündür.

E-ihracatın Avantajları Nelerdir?

Ticarette doğru hedef kitleye ulaşmak, satış ve pazarlama stratejileri geliştirmek, en uygun pazar yerini bularak büyümek büyük önem taşır. E-ihracat bu zorluklarla başa çıkılmasında işletme ve müşteriler açısından çeşitli avantajlar sağlar.

İşletmeler için e-ihracatın Avantajları 

İşletmelerin e- ihracatı tercih etmesiyle uluslararası pazarda marka tanınırlığı artar. Buna bağlı olarak genişleyen müşteri kitlesiyle satışlar artış gösterir. Marka imajının güçlenmesiyle firmaya olan güven de artacağından daha fazla kazanç sağlanır. Ayrıca online platformlardan satış yapılması fiziksel bir mağaza açma gereksinimini ortadan kaldırır.

Müşteriler için e-ihracatın Avantajları

İnternet kullanımının artmasıyla daha fazla ürün ve hizmet yelpazesine ulaşabilmek müşteriler için e- ticaretin en önemli avantajlarından biridir. Yaşanılan bölgede üretilmeyen ürünler dünyanın herhangi bir yerinden kolaylıkla sipariş edilebilir. Ayrıca pratik alışveriş sağlamasının yanında işletme ile iletişime geçmek, ürün veya hizmet hakkında detaylı bilgi almak kolaydır. 

 

Tüm yazıları okumak için tıklayın >