Bilgilendirici

Dünya Kupası Tarihçesi

Dünya Kupası Tarihçesi

Futbol severlerin özlemle beklediği dünya kupası başladı. Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA) tarafından dört yılda bir düzenlenen dünya kupası bu yıl, Ortadoğu’nun popüler ülkesi Katar’da yapılıyor. 1930 yılından itibaren uyanmaya başlanan turnuvada zaman zaman kesintiler de oldu.

Dört yılda bir yaz ayalarında yapılan dünya kupası Pandemi dolayısıyla bu yıl sonbahar mevsiminde Kasım ayında yapılıyor. Geç yapıldı.  Yapıldığı yıllar ilginç olaylar da yaşanan dünya kupası ile ilgili bilinmeyenler ve kupanın tarihi geçmişi… 

  • Uruguay 1930

Dünya Kupası ilk kez düzenlenmeye başlandı. Bazı ülkeler, turnuvanın Güney Amerika’da olmasını boykot ederek turnuvaya katılmama kararı aldılar. Avrupa ülkeleri de, okyanusu geçmenin zor olması nedeniyle turnuvaya katılmadılar. Bun edenle turnuvaya katılım az oldu. Sadece 13 takım katıldı. Turnuvada Paraguay, finalde Arjantin’i 4-2 yenerek ilk kez dünya şampiyonu oldu. Bu şekilde kupa macerası başlamış oldu. Bu tarih dünya futbol tarihindeki değişimlere de neden oldu. 

  • İtalya 1934

Uluslararası Futbol Federasyonu (FIFA), turnuvanın ikicisini İtalya’da düzenledi. Daha önceki turnuvayı boykot eden İtalya’yı bu defa Uruguay boykot etti.  Turnuva siyasi faktörlerin gölgesinde kaldı. Ayrıca o dönemde İtalya’nın başına bulunan Benito Mussoli’nin ülkesini şampiyon yapmak için değişik yollara başvurduğu iddia edildi. Mussoli’nin damga vurduğu turnuvayı, finalde Çekoslovakya’yı uzatmalarda 2-1 yenen İtalya kazandı. İki turnuvada da ev sahipleri kupayı kazanmış oldu.

  • Fransa 1938

İtalya, finalde rakibi Macaristanı 4-2 mağlup edip üst üste ikinci kez şampiyonluk kupasını kaldırdı.1939 yılında 2. Dünya Savaşının başlaması ve birçok ülkenin savaşa katılması nedeniyle 1950 yılına kadar turnuva düzenlenemedi.

  • Brezilya 1950

2. Dünya Savaşının ardından tam 12 yıl sonra Dünya Kupası Brezilya’da düzenlendi. Turnuva FIFA tarafından 1942 yılında yapılmak istenmiş fakat ülkeler buna karşı çıkmıştı. Ancak savaşın sona ermesiyle 1950 yılında gerçekleştirilebildi. Bu turnuva Brezilya’da en heyecan verici turnuvalardan biri oldu. Turnuvada Brezilya ile Uruguay karşılaşmış ve maçı Uruguay kazanarak 2. Defa dünya şampiyonu olmuştu. Maç sonrası stadyum çökmüş ve bu olay Brezilya tarihinin en trajik günlerinde biri olarak tarihe geçmişti.

  • İsviçre 1954

FIFA, aslında 1950’deki turnuvayı İsviçre’ye vermiş, ancak ülkede statların hazır olmaması nedeniyle o yıl turnuvayı Brezilya düzenlemişti. İsviçre’de yapılan turnuvaya 16 takım katıldı. Türkiye ise ilk kez bu turnuva ile Dünya Kupası’na katılma heyecanı yaşadı. Final ise büyük bir mucizeye tanıklık etmişti. Finalde Macaristan ile Almanya karşı karşıya geldi. Maçı 3-2 kazanan Almanya ilk kez kupanın sahibi oldu.

  • İsveç 1958

Bu yıl yapılan turnuvaya İsveç ev sahipliği yaptı.  Futbol dünyasının efsane futbolcularından olan Brezilyalı Pele, bu turnuvada yıldızlaştı. Finalde İsveç ile karşılaşan Brezilya, maçı 5-2 kazanıp kupanın sahibi oldu. Turnuvada trajik bir olay da yaşandı. Kupadan önce İngiliz uçağının düşmesiyle İngiliz Milli Takımının çoğu oyuncusu hayatını kaybetti. İngiltere gruplardan çıkamadı.

  • Şili 1962

1962 Dünya Kupası’nı FIFA Şili’ de düzenledi. Turnuvaya az bir süre kala 1960 yılında Şili’de ciddi bir deprem yaşandı. Turnuvanın başka bir ülkede yapılması söz konusu iken Şili bunu kabul etmedi. Finalde Çekoslovakya ile karşılaşan Brezilya, rakibini 3-1 mağlup ederek art arda ikinci kupasını kazandı.

  • İngiltere 1966

Futbolun beşiği olarak kabul edilen İngiltere’de bu zaman kadar turnuvanın düzenlenmemesi bir çok tartışmalara neden oldu. İngiltere, bu turnuvada tarihin en tartışmalı finallerinden birisine tanıklık etti. İngiltere ile Doğu Almanya arasında oynanan final maçının normal süresi 2-2 bitti. Uzatmalarda İngiltere’nin attığı golde topun kale çizgisini çizgiyi geçip geçmediği tartışma konusu oldu. İngiltere, sonuçta maçı 4-2 kazanarak şampiyon oldu.

  • Meksika 1970

Meksika’da düzenlenen Dünya Kupasında ilk kez kırmızı kart uygulamasına geçildi. Bu turnuvada hiçbir futbolcu kırmızı kart görmedi. Finalde Brezilya, İtalya’yı 4-1 mağlup ederek 3. kez Dünya Kupası’nı kazandı. Brezilya efsanesi Pele, son kez Dünya Kupası maçı oynadı. Brezilya teknik direktörü hem futbolcu hem de teknik direktör olarak Dünya Kupası’nı kazanan ilk kişi oldu.

  • Almanya 1974

  Bu turnuvada Hollanda en iyi futbollarından birini oynadı. Finale kadar yükseldi. Finalde Almanya ile karşılaşan Hollanda uzatmada 2-1 yenildi. Kupayı Almanya müzesine götürdü.

  • Arjantin 1978

Dünya Kupası bu yıl, ekonomik ve siyasal sıkıntılar yaşayan Arjantin’de yapıldı. Ev sahibi olmanın da verdiği avantajıyla Arjantin finale kadar yükseldi. Finalde Hollanda’ 3-1 mağlup ederek turnuvayı şampiyon olarak tamamladı. 

  • İspanya 1982

Bu turnuvada ilk defa 24 takım mücadele etti. Turnuvaya İtalya damgasını vurdu. Güçlü kadrosuyla İtalya, finalde Almanya’yı 3-1 yenerek kupanın sahibi oldu. Grup maçlarında Cezayir’in Almanya’yı mağlup etmesi ise turnuvanın en büyük sürprizi oldu

  • Meksika 1986

Bu turnuva tarihin en iyi turnuvaları arasında gösterildi. Turnuvaya Diego Armando Maradona damgasını vurdu. İngiltere’ye çeyrek finalde tanrının eli dediği hareketi yaparak elle golü atmıştı. Arjantin, finalde Almanya’yı 3-2 mağlup ederek şampiyon oldu.  Turnuvanın en iyi oyuncusu ise şüphesiz Maradona’ydı. 

  • İtalya 1990

14. Dünya Kupasına, İtalya’nın ev sahipliği yaptı. Turnuvada çoğu maçın sonucunu penaltı atışları belirledi. Final maçı sonucunu da penaltı atışları belirledi. Finalde Almanya, Maradona’lı Arjantin’i tartışmalı bir penaltı golüyle 1-0 yenerek Dünya Kupası’nı müzesine götürdü. Maradona, bu turnuvada en çok hata yapılan oyuncu oldu.

  • ABD 1994

ABD’ de futbolun popüler olmamasına rağmen turnuvada rekor seyirci sayısına ulaşıldı. Turnuvaya skandallar damga vurdu. Arjantinli yıldız oyuncu Maradona, kupa öncesi dopingli çıkınca turnuvadan men edildi. Diğer skandal ise Kolombiya’nın ABD’ye yenildiği maçta kendi kalesine gol atan Escobar, ülkesinde suçlu ilan edilip öldürüldü. İtalya’nın finaldeki rakibi ise Brezilya oldu. Penaltı atışlarında başarılı performans gösteren şimdiki Galatasaray kalecisi Taffarel sayesinde Brezilya kupanın sahibi oldu.

  • Fransa 1998

Bu yıl yapılan turnuva adeta bir şölen havasında geçti. İspanya, gruplarda elenerek otoriterleri şoka uğrattı. Fransa, Brezilya’yı 3-0 yenip tarihinde ilk kez Dünya Kupası şampiyonu oldu.

  • Güney Kore – Japonya 1998

Bu turnuvaya Türkiye damgasını vurarak tarihinin en büyük başarısına imza atıp turnuvayı 3. sırada bitirdi. Milliler, yarı finalde ise güçlü Brezilya’ya mağlup oldu. Brezilya ise finalde Almanya’yı 2-0 mağlup ederek tarihinde 5. kez kupanın sahibi oldu.

  • Almanya 2006

İtalya, penaltılar sonucu Fransa’yı mağlup ederek 4. Dünya Kupası’nı müzesine götürdü.

  • Güney Afrika 2010

Turnuva, tarihinde ilk kez Afrika kıtasında düzenlendi. Maçlarda alınan kısır sonuçlarla seyirci zevki istenilen seviyede değildi. Turnuvaya Afrika müzik aleti Vuvuzela damgasını vurdu. Finalde Hollanda ile İspanya karşılaştı. Uzatmada İspanya, Hollanda’yı yenerek tarihinde ilk kez Dünya Kupası’nda şampiyon oldu.

  • Brezilya 2014

Turnuvaya, tarihin en çok Dünya Kupası kazanan ülkesi Brezilya ev sahipliği yaptı, Turnuvada Brezilya Almanya’dan 7-1 lik skorla tarihin en ağır yenilgilerinden birini aldı. Finalde Arjantin ile karşılaşan Almanya, Dünya Kupasının sahibi oldu. 

  • Rusya 2018

Tarihte ilk kez Dünya Kupası Rusya’da düzendi ve büyük sürprizlere sahne oldu. Almanya, gruplardan çıkamadı. Finalde ise Fransa, hiç zorlanmadan Danimarka’yı yenerek kupaya uzanmayı başardı. 

  • Katar 2022

Maçlar oynanmaya devam ediyor. Bu turnuvada neler yaşanacak şimdiden kestirmek zor. Kupa sahibini bekliyor.

Dünya Kupasını En Çok Kazanan Hangi Ülkeler

Dünyanın en önemli futbol organizasyonu olan Dünya Kupası‘nı düzenlendiği 1930 yılından bu yana 8 değişik ülke kazandı. İşte bu ülkeler:

  • Brezilya 5,
  • İtalya 4,
  • Almanya 3, 
  • Arjantin 2,
  • Uruguay 2,
  • İngiltere 1, 
  • Fransa 1,
  • İspanya 1 kez ülkelerine dünya kupası şampiyonluğu sevinci yaşattı.

Dünya kupalarının en dramatik takımı ise Hollanda oldu. “Portakallar” 3 kez finale çıkma başarısı göstermesine rağmen mutlu sona ulaşamadı.

 

Tüm yazılarımızı okumak için tıklayın >