Bilgilendirici

Diş Minesini Güçlendirmek için 6 Yöntem

Diş Minesini Güçlendirmek

Diş minesini güçlendirme yöntemleri; kalsiyum ve fosfat gibi mineraller, kemik ve dentinle birlikte diş minesini oluşturmaya yardımcı olur. Bu mineraller, ayrıca diş çürümesini engelleyecek yapıya da sahiptirler.

Yaşlandıkça dişlerinizdeki mineralleri zamanla kaybedersiniz. Bu mineral kayıpları, asit ve şekerli yiyecekleri barındıran gıdalardan da kaynaklanabilir. Bakteriler ağzınızda biriktiği zaman aynı şekilde bu mineraller kayıpları meydana gelir. Emaye ve kemik bir kez gittiğinde, dişi tamamen değiştirmeden onları geri kazanmanın bir yolu yoktur. Bu nedenle diş sağlığımızı korumak son derece önemlidir.

Dişlerinizi yeniden mineralize etmeye ve demineralizasyonu durdurmanızı sağlayacak aşağıda yer alan tedavi önlemleri hakkında diş hekiminizle mutlaka konuşun. Demineralizasyon ve remineralizasyon birbiriyle ilişkilidir ve sürekli devamlılık ister.

1. Dişlerinizi Düzenli Olarak Fırçalayın

Dişleri fırçalamak sanıldığı kadar basit bir işlem değildir. Dişlerinizi fırçalamak bakterileri yok etmek için en öncelikli ve önemli yöntemlerdendir. Diş çürükleri ağzınızda Streptococcus mutans bakterilerinin birikmesinden dolayı oluşur.

2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bu ağız bakterileri yiyecek ve içecek yollarıyla bulaşıyor. Dişlerinizi düzenli şekilde fırçalamak, mineral kaybına ve çürüklere yol açan bakterilerin ağızda barınmasını önler.

2. Florürlü Diş Macunu Kullanın

Demineralizasyona karşı sadece sıradan bir diş macunu işe yaramaz.

Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA), florürlü diş macununu önermektedir. Aslında, diş macunu florür içermediği zaman ADA Kabul Mührü’nü alamaz. Fakat bu diş macunlarından tercihimiz florür miktarı fazla olanı olmalıdır.

Florürlü diş macunu diş çürümesini engeller ve dişlerinizi güçlendirerek gelecekteki mineral kaybına karşı bağışıklık kazanmış bir duruma getirir.

3. Süt Ürünleri Tüketimini Azaltın

Süt ürünleri doğal kalsiyum kaynakları olsalar dahi geleneksel süt ürünlerindeki laktoz ağzınızdaki asit miktarını artırabilir. Bunun nedeni laktozun şeker kaynaklı olmasıdır.

Laktozsuz süt, badem veya soya sütü gibi bir süt alternatifi kullanarak kalsiyumundan faydalanırken laktozdan da korunabilirsiniz.

4. Ağız Kuruluğunuzu Giderin

Yeterli tükürük üretimi olmadığı zaman ağız kuruluğu oluşur. Tükürük sadece ağzınızı rahat hissetmeniz için değil, aynı zamanda çürüklerin önlenmesine de fayda sağlar.

2016 araştırmasına göre tükürük, remineralizasyonun ayrılmaz bir sağlayıcısıdır. Tükürük sadece ağız kuruluğunu önlemekle kalmaz, aynı zamanda fosfat ve kalsiyum ihtiyacını giderir.

Ağız kuruluğunuz varsa, diş hekiminizle tükürük aktivitesini artırmak için sakızlar ve gargaralar kullanabilirsiniz.

5. Rafine Şekeri Kesin

Diş hekiminiz büyük ihtimalle şeker konusunda sizi uyarmıştır. Çünkü bunun iyi bir nedeni vardır. Şeker oldukça asidiktir. Diş minesini parçalayarak ağızdaki bakteriler ile etkileşime girer.

Daha da önemlisi, yapılan bir çalışma, şeker tüketiminde daha fazla bir frekansın, tüketilen şeker miktarından daha fazla demineralizasyona yol açtığını keşfetti.

6. Nişastalı Yiyecekleri Azaltın

Patates, ekmek ve pirinç gibi nişastalı yiyecekler karbonhidratlarla yüklüdür. Bunlar, dişlerinizi aşındırabilecek fermente edilebilir şeker düzeyini arttırır.

Bununla beraber, 2003 tarihli bir araştırmaya göre, şekerle birlikte nişastalı yiyecekler yerken diş çürümesi riski daha yüksek ihtimallidir. Örneğin, şekerli pirinç dişler için zararlıdır, fakat sade pirinç değildir.

 

Tüm yazıları okumak için tıklayın >