Bilgilendirici Sağlık

Şifalı Bitkilerin Önemi nelerdir ?

Şifalı Bitkilerin Önemi

İnsanlık tarihi kadar geçmiş dönemlere ait olan şifalı bitkiler elbette hayvanlar tarafından da sıklıkla tüketilmektedir. Bazı rahatsızlıklarla karşılaşan kedi ve köpeklerin et obur olmalarına rağmen bir takım otları buldukları ve tükettikleri gözlemlenmiştir. Bu konu konuda tecrübelere sahip olan ve yazan, okuyan ve düşünen ilk çağ insanlarından olan Hz.Adem (a.s)’den önce yaşamış olan insan benzeri neolitik çağ dönemi canlıları da şifalı bitkileri oldukça fazla tercih etmiştir. Bu konu üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde yazılı kaynakların tarihi ise 5200 yıl öncesine kadar ilerlemektedir. Bu konu üzerinde birçok alim olmak üzere hekimler yetişmiş ve bitkiler üzerine çok fazla konuda araştırmalar sunular hazırlamıştır. 
Şifalı Bitkiler ve Bilim
Çin, Sümerler, Grek Medeniyeti hekimleri olmak üzere İslam alimleri, Türk otacıları, Hint Şifacıları, Mısır Medeniyeti alimleri ve hekimler bu konu üzerine eserlerini sunmuşlardır. Günümüz döneminde ise şifalı bitkiler çok ile çok fazla ilaçların üretimi sağlanmaktadır. Farmakolognozi kitapları bunların ilmi şahitleri içerisinde yer almaktadır. İlim ve bu konu hakkında ciddi anlamda bilgi sahibi olan akademisyen bir takım safsatalar nedeniyle üzücü dönemlerde yaşamıştır. Şifalı bitkilerin içerisinde yer alan tesirli madde ve yardımcı maddelerin beraberinde kullanılmış olması koku, tat alma fonksiyonlarının, beyni, hormonal üretkenliği ne durumda etkilediği modern tıp kişileri tarafından olmak üzere ilaç üreticileri tarafından incelemeye değer konular arasındadır. Ülkemiz içerisinde 1000 dolaylarına yakın bitki, ilaç olarak tüketilmektedir.

Şifalı Bitkilerin Yetiştirilmesi

Ülkemizde ve diğer ülkelerde şifalı bitkiler sıklıkla doğadan toplanmak sureti ile sektöründe ithalat ve ihracatı gerçekleşmektedir. Bu sektörde hizmetlerini devam ettiren firmalar günden güne artarken, birçok bitki ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Doğada sıklıkla rastlanılan bitkiler içerisinde yer alan Şahtere diğer isimleri ile Latince Fumaria officinalis olarak isimlendirilirken, halk dili ile tilki kişnişi olarak da dillendirilmiştir. Şifası ise kanı temizlerken yanı sıra verem, iştah açıcı, sarılık, cilt mantarları, egzama, sulu cilt alerjilerini iyileştirici, evham giderici, sinir nöbetleri, uyuz ve gözlerde çapaklanmayı giderici gibi tedavi olanaklarına sahiptir. Bu gibi daha birçok tedavi olanaklarını 26 türü ile aktarlara ya da doktorlara danışarak tüketmek mümkündür.

 

Tüm yazıları okumak için tıklayın >