Bilgilendirici Sağlık

Othello Sendromu Nedir?

Othello Sendromu Nedir? Belirtileri Neler?

Othello sendromu, sanrılı kıskançlık sendromu olarak da ifade edilen psikotik bozukluktur. Partnerini veya eşini patolojik boyutta kıskanma şeklinde tanımlanan psikotik bozukluğun adı Shakespeare’nin “ The Tragedy of Othello, the Moor of Venice” isimli eserinden esinlenilerek belirlenmiştir. Bu eser, Othello karakterinin kıskançlığını ve eşinin onu aldattığını düşünmesini konu almaktadır. Othello sendromu belirtileri arasında partneri izleme, takip etme, sorgulama gibi eylemler bulunur. Sendromun diğer belirtileri, sebepleri, tedavisi hakkında bilgileri içeriğimizden öğrenebilirsiniz.

Othello Sendromu Semptomları Nelerdir?

Othello sendromu belirtilerinden biri obsesif konuma ulaşmış kıskançlıktır. Sendromun diğer belirtileri aşağıdaki gibidir.
Suçlayıcı bir tavır alarak partneri sürekli sorguya çekmek,
Partnerin kötü bir şey yapacağına inanarak onu izlemek, takip etmek,
Partnerin eşyalarını karıştırarak, aldatma eylemine dair kanıt aramak,
Partneri evde ve işte olduğu anlarda ansızın ziyaret etmek, şaşırtmaya çalışmak,
İlişkideki tüm sorunlar için partneri suçlama,
Partnerin ev harici alanlarda zaman geçirmesini sıklıkla kısıtlamak,
Kıskançlık sanrısının doğru olmadığı kanıtlansa dahi kişinin bunu kabul etmemesi,
Kötü bir duruma düşen partnerin ilişkiyi bitirmek istemesi halinde, sendromu yaşayan kişide takıntıların artması,
Sendrom ilerlemiş ise fiziksel şiddete başvurma, kendine zarar verme ve intihar eğiliminin oluşması,
Sıralanan durumların gözlemlendiği kişilerin Othello sendromuyla karşılaşmış olmalarından şüphelenilir. Bu durumda uzman bir psikoloğa danışılması önem arz eder.

Othello Sendromu Sebepleri Neler?

Othello sendromu daha önce yaşanan psikiyatrik sorunlara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Ancak bu sendromun başlı başına bir psikotik bozukluk olarak ortaya çıkabileceği de unutulmamalıdır. Othello sendromunun nedenleri arasında gösterilebilecek bazı psikiyatrik ve nörolojik bozukluklar aşağıdaki şekilde sıralanır:
Madde Kullanımı Bozukluğu: Madde bağımlılığı olan kişilerde sanrı görme olasılığı daha yüksektir. Yapılan araştırmalara göre alkol bağımlısı olan bireylerin %34’üne aynı anda morbid kıskançlık tanısı koyulmuştur.
Kişilik Bozukluğu: Araştırmalara göre sanrılı kıskançlık ile özellikle anti-sosyal kişilik, borderline kişilik arasında güçlü bir bağlantı bulunur.
Anksiyete: Anksiyeteye bağlı olarak özgüven eksikliği hisseden, derinlerde güven duygusunu yakalayamayan kişilerin, Othello sendromu yaşama riskleri daha yüksektir.
Beyin Rahatsızlıkları ve Yaralanma: Parkinson ve Huntington gibi rahatsızlıkları olan kişiler, sanrı görmeye yatkınlıklarından dolayı Othello sendromunu yaşayabilirler.
Othello sendromu bazen başka bir psikiyatrik sorundan bağımsız şekilde ortaya çıkar. Kimi zaman ise daha derinde yatan davranışsal veya zihinsel sorunlar sendromu ortaya çıkarır.

Othello Sendromu Tedavi Yöntemleri Neler?

Othello sendromunun tedavisinde ilk olarak bireysel terapi veya aile terapisinden yararlanılır. Psikoloğun gerekli görmesi halinde terapiye ek tedavi yöntemlerinden de yararlanılabilir. Bu durumda Psikiyatristin önerisi kapsamında Şizofreni gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan anti-psikotik ilaçlara başvurulabilir.
Othello sendromunun ilerleme düzeyine göre tedavi ayakta veya yatarak uygulanır. Sendromun tedavisinde özellikle bilişsel ve davranışçı terapi sıklıkla başvurulan yönetmeler arasındadır. Bu terapi şeklinde kişinin hayatı daha gerçekçi görmesi ve sanrılardan uzaklaşması hedeflenir. Othello sendromu tanısında, bu sendromu yaratabilecek başka bir psikiyatrik sorunun varlığı fark edilirse, her iki psikolojik rahatsızlık için uygun tedavi şartlarının sunulması gerekmektedir.

Tüm Yazıları Okumak İçin Tıklayın >