Bilgilendirici İş ve Kariyer

Kitap nasıl yazılır

Kitap nasıl yazılır

İnternet üzerinde en çok arama yapılan konuların başında  ‘’Nasıl kitap yazılır?’’, ‘’Yazılan Kitap Nasıl Basılır?’’ soruları geliyor. Peki nasıl kitap yazılır, kitap yazmak kolay mıdır? Tüm bu soruların yanıtını profesyonel bir yazardan öğrenmeye hazır mısınız? 

Herkes Kitap Yazabilir mi?

Evet,  hemen herkes kitap yazabilir. Uzmanı olduğunuz bir konu üzerinde kitap yazmanız oldukça kolaydır. Örneğin  bir pasta şefiyseniz  kendi özel tariflerinizden oluşan, pastacılığın püf noktalarını anlatan bir kitap yazmak sizin için çok zor olmayacaktır. Kitap yazmak için ihtiyacınız olan Bilgisayarın başına oturup sonrasında gizli sırlarınızı kelimelere dökmek, tabii bunu yaparken imla kurallarına uymayı unutmayın ve bir editörden yazdıklarınızı okuyup sizi yönlendirmesini isteyin.

Buraya kadar anlattıklarım yazarlığın en kolay kısmı, herhangi bir konuda bilimsel ve yahut deneyimleme yöntemiyle bilgi sahibi olan herkes editöryel destek almak şartıyla kolaylıkla kitap yazabilir. Şimdi gelelim bilmenin ve deneyimlemenin tek başına yetmeyeceği bunların yanında yetenek, gözlem, hayal gücü ve bolca kitap okuma gerektiren kısma yazılarınızın en çok değer kazanacağı kısım kelimeleri ahenkle dans ettirip insanları oturdukları koltuktan alarak başka dünyalara götürmek ve başka hayatlara dokundurmak. Bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız makalemizi okumaya devam edin.

Roman Nasıl Yazılır?

Genellikle insanların başından geçenleri, insan ilişkilerini ve durumlarını, toplumsal olay ve olguları gerçeğe uygun bir biçimde ya da kurmaca bir yapı içinde ve geniş oylumlu olarak anlatan bir yazınsal türe roman denir. Sözlük tanımından çıktığımızda roman tam olarak, ‘’Hayatımı yazsam roman olur!’’ cümlesinin kendisidir. Evet yanlış okumadınız, hayatınızı yazmak aslında bir roman ortaya koymak demektir fakat roman yazmak bu kadar basit değildir. Her ne kadar hayatınızı yazdığınız zaman ortaya roman çıksa dahi muhtemelen bu kitap eleştirmenlerden geçer not almayacak ve yayınevleri tarafından basım için onay almayacaktır. Romanın ne olduğunu öğrendiğimize göre isterseniz artık eleştirmenlerden geçer not alacak bir kitap ortaya çıkarmanın yollarına maddeler halinde bakalım.

Konu seçimi;

Yazmak istediğiniz kitabın konusu tahmin ettiğinizden çok daha önemlidir. Seçtiğiniz konu insanların ilgisini çekmezse kitabınız yayınevleri tarafından yayınlanmaz, yayınlansa dahi okurlar tarafından ilgi görmez. Günümüzde en çok ilgi çeken roman konuları aşk, mafya, intikam, töre, dedektiflik, biyografi gibi konulardır. Yazmak istediğiniz kitabın içerisine yukarıda bahsettiğim unsurlardan bir veya daha fazlasını ekleyebilirsiniz. Örneğin, yıllarca mafya liderliği yapmış ana karakteriniz hapiste uzun süre kaldıktan sonra özgürlüğüne kavuşur kavuşmaz ilk iş intikamını almak için kollarını sıvamıştır fakat olaylar onun beklediği gibi gelişmez bir anda ona asıl ihanet edenin aşık olduğu kadın olduğunu öğrenir ve olaylar bu seyirde gelişir.

Karakter oluşturma;

Yazmak istediğiniz tür ve konuyu belirlediniz mi? Şahane artık konumuza uygun karakterleri oluşturabiliriz. Karakter oluşturma en az konu seçimi kadar önemlidir. Öncelikle karakterlerimiz yazmak istediğimiz konuya uygun olmalıdır, mafya babası olan bir karakteri yazmak istediğiniz konunun, zamanın ve olayların geçtiği yerin mafya babası algısına uygun oluşturmanız gerekir. Örneğin bir İtalyan mafya kültürüne ait bir mafya babasına kot pantolon giydiremezsiniz, o her zaman şık takım elbiseler giymek zorundadır. Görünüşle birlikte karakterinizin geçmişini de oluşturmak elzemdir. Oluşturacağınız her karakter için bir yere geçmişini yazıp ona özel davranışlar gerekliyle tikler, o karaktere uygun ruhsal bir temel olmak zorundadır. Üstelik bunları sadece ana karaktere uygulamak yetmez, iyi bir eser ortaya çıkarmak istiyorsanız kitabın içerisindeki en önemsiz görünen karakterlere dahi bir geçmiş, bir amaç vermelisiniz.

Yer ve zaman;

Konumuzu belirleyip karakterleri oluşturduk artık yavaş yavaş yazmak istediklerimizi yazmaya yaklaşıyoruz ama önce yapmamız gereken birkaç hazırlık daha var, bunlardan bir diğeri yer ve zaman kavramları. Sakın bu maddeyi önemsemeyin. Yazdığınız hikayenin nerede geçtiği ve bu bölgeyi iyi bilmeniz gerekmektedir. Anlatıyı güçlendiren en önemli hususlardan biri betimlemektir. Betimleme yapmak içinse olayların geliştiği mekanı, şehri, sokağı hatta elektrik direklerinin neye benzediğini dahi bilmek gerekmektedir. Burada bir diğer önemli unsur zamandır, Sizin anlattığınız konu bundan elli yıl öncesinde geçiyor ve siz mekanları günümüz koşullarında tarif ederseniz hikayenizin inandırıcılığı bir anda kaybolup gidecektir. Anlatınız zaman ve yer koşullarına uygun olmak zorundadır.

Kurgu;

Giriş, Gelişme ve sonuç, bu üçlemeyi eminim bir çoğunuz duymuş olmalısınız. Bu öylesine söylenmiş bir husus değildir. Hikayenizin okura geçmesi, anlattıklarınızı anlaması ve hikayeyi hissetmesi için bu üçlemeyi başarılı bir şekilde oluşturmak zorundasınız. Giriş bölümünde ana karakterleri ve bu karakterlerin duygusal, psikolojik yapılarını ve anlatacağınız konu hakkında ip uçları verecek şekilde insanları hikayeyi okumaya ikna etmeniz gerekmektedir. İnsanları kitabı okumaya ikna ettikten sonra gelişme bölümünde artık tüm hünerlerinizi ortaya koyarak anlatmak istediğiniz hikayeyi derinlemesine fakat gereksiz laf kalabalığı yapmadan anlatmanız lazım.

Bu bölümde okurlar karakterlerin neyi neden yaptığını, amaçlarının ne olduğunu tam olarak anlamalı ve sizin hikayeye katacağınız heyecan ve merak unsurlarıyla sayfadan sayfaya hızla kitabı okumaya devam etmelidir. Sonuç bölümü ise kitap yazmanın beklide en zor kısmıdır, tüm karakterler amaçlarına ulaşmalı veya amacına giden yolda tüm çabayı gösterdiğine okuru ikna etmelidir. Örneğin kitabın başında intikamını almak isteyen bir karakter kitabın sonuna geldiğinde düşmanıyla yersiz bir şekilde dost olursa okur için o dakikaya kadar okuduğu her kelime boşuna okunmuş hissi yaratır. Öte yandan her kitabın okura vermesi gereken bir mesaj vardır ve sonuç bölümünde çarpıcı bir şekilde şüpheye yer bırakmadan bu mesaj okura verilmek zorundadır. Son olarak iyi veya kötü her karakterin hikayesinin bir sonu olmasıdır, yazdığınız kitapta asla yarım kalan bir hikaye olmamalı.

İnceleme ve düzenleme;

Tebrik ederim artık bir kitap taslağına sahipsiniz. Bundan sonra yapmanız gereken bir süre yazdığınız kitaptan uzaklaşarak zihninizi dinlendirip olaylardan uzaklaşmaktır. Bu süre zarfında gündelik işlerinizle uğraşa bilir, diğer yazarların kitaplarını okuyabilirsiniz. Yaklaşık iki hafta kendinizi kitaptan uzaklaştırdıktan sonra asıl kitap yazma işleminiz başlayacak. Bu dakikaya kadar yazdıklarınız aslında sizin taslaklarınız, şimdi yazdığınız taslağı en baştan sona bir kere okumak okurken fark ettiğiniz kurgusal, imla, anlatı, karakter veya yazdığınız konunun eksikleri not alın. Bu işlemi yaptıktan sonra yeniden bir hafta ara verin ve sonrasında daha önce not aldığınız hatalarla birlikte karşınıza çıkan kitabın eksiklerini düzeltin ve hikayenizin içinde okuru şüpheye düşürecek hiçbir hata kalmasın.

Sonuç;

Bu dakikaya kadar anlattıklarımın hepsini yaptıysanız sizlik bir şey kalmamış demektir, kitabınızı artık yayınevlerine gönderebilirsiniz. Son bir öneri, yazdığınız kitabı yayınevlerine göndermeden önce bir editör tarafından kitabınızın okunması gerekliyse düzeltilmesinde büyük fayda var. 

 

 

Tüm yazıları okumak için tıklayın >